21.4.06

Merapi on valmis

Merapi on valmis purskama. Väidetavalt magma on juba õige koonusetipu ligidal, väristab koonust ja tahab sealt peatselt välja tulla.

Mul on sellega seoses uus hobi - igal hommikul kl 6 teen silmad lahti, lähen maja ette ja tõustes kikivarvule vahin põhjapoole. Kui ilm on ilus, siis on sel viisil võimalik Merapi vulkaani tippu ka meie tänavast näha. Enamasti on ilm pilvine. Aga kui tõepoolest ilm on selge, siis lähen ja kolgin Jareki maast lahti ja umbes viie minuti jooksul oleme mootorrattal teel põhjapoole, et Merapit ikka paremini kaeda.

Ühel hommikul õnnestus meil jõuda õigeks ajaks suisa vulkaani ligidusse ja teha AP jms uudisagentuuride fotograafidega kõrvuti pilte.

Praegu eraldub koonusest vaid paksu valget tossu. Räägitakse, et purskeni võib kuluda veel paar nädalat. Oodatakse ikka üsna kõva kõmakat. Praegu veel ei teata, kus suunas laava võiks väljuda, aga arvatakse, et pigem lääne ja lõuna suunas. Lõuna suunas see tähendab Yogyakarta suunas. Kas ma olen juba kirjutanud, et me elame Yogya põhjapoolses äärelinnas?:)

Ei, tegelikult Yogyani väga väga suure tõenäosusega ei ulatu vulkaanist midagi peale halli tuha. Otseseks ohupiirkonnaks peetakse 8 km raadiust Merapist. Aga samas muidugi ette ei tea. Käib igasuguseid jutte, kus ühendatakse põhjuslikku seosesse tsunaami, Bali pommid, korrumpeerunud valitsus ja Allahi karistused. Sel aastal tähistatakse ka 1000. aastat Merapi suurest purskest, mis olevat toimunud 1006. Ühest (loodetavasti kahtlasest) allikast, mis oli kirjutatud paar aastat tagasi, lugesin, et Merapi väiksemad pursked toimuvad 3-4, natuke suuremad 15-16, suured 50-60 ja õige suured 1000 aasta tagant. Nii et kes teab.

Merapi ümberkaudsed külad on valmis evakueerimiseks. Eelmise purske ajal (2001) evakueeriti 5-6000 elanikku. Hetkel räägitakse aga 20 000-st, kes peaksid mahtuma sireenide saatel 272 bussi ja veoautosse ja kihutama mäest alla. See kõik näeb paberil kena välja, aga reaalsus on vist pisut teistsugune. Kolm küla ripuvad nii katkise tee küljes, et sealt saab vaid mootorratastel minema. Aga see on Merapist idas, nii et võibolla ei tekigi vajadust nende kaugete mägikülade evakueerimiseks.

Tegelikult võrreldes üleujutuste ja mudavooludega, mis sel "talvel" Jaavat ohtralt ja pidevalt tabanud on, on vulkaani oht inimeludele ikka üsna väike. Viimati hukkus inimesi (purske ajal) 1994 ja neid oli 60 ringis.

Bapak rääkis, et tavaliselt enne purset saab pimedas näha vulkaani tipust tulevat tuld ja oranzikalt helklevaid laavavooge. Nägin pilte, ütlemata kaunis ja võimas.

Et just nüüd esmaspäeval peame me sõitma Balile Darmasiswa lõpulaagrisse... - iseenesest see oli kauaoodatud reis, aga nüüd passiks pigem siin Yogyas ja vahiks põhjapoole...

1 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

ah et sinna ma siis olengi paari n2dala p2rast teel? hmmmmm...

1:06 AM  

Postita kommentaar

<< Home