12.4.06

Muhameedi sünnipäev Jaava moodi

Kratonis on jälle kibedad päevad olnud. Sekaten ehk kuu aega kestnud tivoli ja turg Kratoni põhjaväljakul sai eile otsa.

Sekateni lõpp on seotud Muhameedi sünnipäevaga ja igal aastal toimub sel puhul ka suuremat sorti paraad (Garebeg besar), mill keskseks osaks on Gunungan ehk toidupüramiidid riisist ja muust söödavast. Kogu linn tuleb kokku seda vaatemängu kaema. Või tegelikult mitte - nagu Bapak asja serveeris, on see nii, et külainimesed Yogya ümbrusest ja muud maakad tulevad sinna kokku higistama, tõelised linlased ei viitsi rohkem kui kord elus seda värki vaadata (igal aastal toimub vähemalt 3 taolist paraadi).

Käinud ja näinud võin kinnitada, et ega teist korda vist ei läheks küll. Või ehk kui ilm oleks teistsugune. Nimelt seista kaks tundi keskpäevase väga ereda päikese all ilma varjuta on ülimalt ajupehmendav tegevus. Aga et vaatemäng oli värviline, siis ei tahtnud väga ära ka minna. Nii et kannatasime ja imetlesime.

Toidupüramiididele eelnes Sultani sõdurite paraad. Ühtpidi oli see väga naljakas, teistpidi väga kurb. Sultani teenistujad eksponeerisid ülimalt ekstravagantseid kostüüme (ja eriti peakatteid!).

Erilist läbivat stiili (peale naeruväärsuse) ei õnnestunud minul tabada. Tegin sellise väikese kollaaži nende ilmaimede kaemiseks. Osad mehed tundusid olevat lambivarju pähe kahmanud, teised Teletupse röövinud ja kolmandad kandsid kringleid lillekaunistustega. Kurvaks tegi asja see, et Sultani teenistujad on vaesed ja enamasti vanad. Ja sultan ei osta neile isegi korralikke kingi jalga. Ma saan aru, et sõdurid ei saa marssida paljajalu (nagu nad Kratonis ringi kõnnivad) või plätadega (mis sobib siinse kliimaga küll kõige paremini kokku), aga vaadates neid vanu, kulunud ja katkiseid saapaid, muutus meel küll nukraks. Muide Sultani teenistujad saavad palka alla 100 krooni kuus. Aga eks see on pigem au ja traditsioonide asi (Sultanit teenitakse generatsioonide kaupa) - ja süüa saavad nad Kratonis ja enamasti on neil ka majakene kuskil palee läheduses.

Sultan ise pole juba aastaid paraadist osa võtnud, nii ka seekord. Rahva seast talutati läbi 3 uhket ratsahobust - ei tea, kes seal seljas oleks pidanud istuma. Ja näidati ka 4 armsat elevanti, kes muul ajal Kratoni lõunaväljakul rohtu ja varju otsivad.

Ja kõige lõpuks kui me juba päikesest oimetud olime ja riided olid higist nii märjad nagu oleks ujumas käinud, saabusid ka toidupüramiidid.


Neid oli üsna mitu ja kõik üsna kaunid. Pärast sealt püramiidist millegi kahmamine peaks head õnne kogu aastaks tooma - aga me sellest üritusest enam osa ei võtnud.