4.9.05

Vulkaanid ja kartulid


Diengi platoo asub Yogyast nii umbkaudu 120 kilomeetrit ja 5 tundi vulkaanide poole. Õhk on seal võrgutavalt jahe ja vaated (kui just pilved ees pole) vähemasti sama meeldivad. Lisaks on seal igal pool kartulid (ka see on meeldiv vaatepilt meie riisiste söögisunduste kõrval).

Kartuleid hakati kasvatama aastal 1985 ja sellest ajast on dienglased kiiresti rikastunud (põllupidaja saab siin kilost 4 krooni kätte, siinses mõistes on iga pabul väga hinnas ja kartulipõllud tehakse kõigisse mõeldavatesse ja mittemõeldavatesse kohtadesse mäetippudeni välja). Aga nagu meile üks mees rääkis, olevat suur osa maast siin juba väga ära kurnatud ja saagid lähevad üha kehvemaks. Lisaks on valitsusel plaanis mäetippude põllupidamine siiski lõppeks ära keelata. Iga vihmasadu viib need kobedad põllud natuke madalamale.

Kogu platoo on vulkaaniliselt aktiivne, nii et vahepeal kartulipõld lõpeb podiseva ja aurava mudatiigi ääres. Aga oht sinna sisse astuda on siiski väike - väävline mädamuna hais hoiatab juba kaugelt.