18.12.05

Jakartast

Reis Jakaratasse oli lühike ja lööv. Lend tegi muidugi asja meeldivaks - 50 minutit õhus ja juba oledki seal, kuhu rongiga jukerdaks 10 tundi ümber vulkaanide.. Igatahes vastupidiselt meie kartustele lennuk oli üsna uus ja püsis täitsa kobedalt õhus.


Põhiplaan Jakartas oli Poola saatkonna jõulupidu ja üht-teist ametlikku veel. Igatahes on üsna kindel, et jaanuaris Jarek läheb kuuks ajaks Jakartasse praktikale. Kas mina lähen kaasa, või jään Yogyasse kodu valvama, on veel lahtine.

Aga mõnda aega Jakartas pesitsemise vastu poleks mul midagi. Faktid Jakarta kohta pole kuigi head - 11 miljonit elanikku, tõsised õhureostusprobleemid, kuum merelähedane tasandik, linnugripp, dengapalavikupuhangud jne jne. Aga ometi on Jakartas nii palju suurlinnlikku võlu, mis seda tasa teeb. Ja niipalju asju teha, näha, süüa..


Selle kolme päeva sisse mahtus täitsa korralik meelelahutusprogramm ka. Käisime Ancoli "rekreatsioonipargis" ja sealses Meremaailmas. Väga kaasaegne ja lahe koht koos loendamatute mereelukatega, klaastunneli, kilpkonnapatsutamise jms.

Alles sel suvel avati seal ka ilmatuma suur haiakvaarium, kus neid elukaid väga lähedalt näha saab. Ainukeseks tagasilöögiks oli meremaalima tunnuslaul, mida lasti vahetpidamata ja mis kõlas väga innukalt a la "Siiwööld Indonesia, Siiwööld Indonesia, for everybody to enjoy and love, bla bla ba.." Ja et meil kulus seal akvaariumite vahel ringi vaatamiseks oma head 3 tundi, siis see lugu ikka kõlas kõrvus kogu päeva. Tulevikus tahaks kindlasti ka sealses Dunia Fantasis ära käia - see on Indoneesia Disneyland, Kagu-Aasia suurimate keerutajate ja ameerika mägedega. Peale meremaailma aga oleks see päev liiga kurnavaks kujunenud.

Siis me käisime uuesti Monase tipus. Monas ehk rahvakeeli "Soekarno viimane erektsioon" on leekjas monument keset Merdaka väljakut, kuhu saab liftiga tippu sõita ja üsna ulatuslikku vaadet imetleda.

Igatahes pilvelõhkujaid on alates 2001. aastast (kui me seal eelmine kord olime) mitmeid kümneid juurde tekkinud. Parim asi siiski on Busway - Jakarta väga hästi organiseeritud uus maapealne metroo. Praegu on vaid põhja-lõuna suunaline liin Blok M-st Kotasse, aga nagu näha, ehitamisel on veel mõned rajad. Väga tänuväärne algatus.

Üsna palju aega kulus ka kinos - käimas oli parasjagu Euroopa filmifestival, mis sisu poolest üsna pöffilik. Brozüür oli täis väga võluvaid sisukirjeldusi, kuid kahjuks muidugi selle kolme päeva sisse mitmenädalase festivali parimad asjad ei mahtunud. Suur oli minu üllatus leida spetsprogramm Eesti Joonisfilmi Stuudio animafilmidest. Või õigemini, ega üllatus kuigi suur polnudki - teada, et nad käivad igasugu festivalidel. Hea meelega oleks läinud vaatama - aga üritus lõppes just tol hetkel, kui ma brozüüri omanikuks sain. Ehk siis magasin maha. Aga sel ajal kui Jarek saatkonnas asju ajas, vaatasin Taimaa filmi "Beautiful Boxer" - väga võimas film tai kuulsast tranvestiitpoksijast.

Ja viimasel päeval Jakartas vaatasime ka Harry Potteri uue filmi ära (Yogyas kino põletati paar aastat tagasi maha, ja nüüd ses linnas kino polegi!- ja rentimiskohtades nii uusi filme ei leia). Üsna hea film, rääkigu tõsised fännid mis tahavad. Suureks võluks olid ka suured pehmed punased tugitoolid kinosaalis, kus oma väsinud konte puhata.

Ja mis veel - natuke shoppasime ka. Jakartas eksisteerib nähtavasti päris tõsine shoppamismaania, vähemasti poode kerkib nagu seeni peale vihma ja kõik tunduvad rahvast tulvil olevat. Ja Lõunakeskus ja Tartu kaubamaja koos mahuksid nende ostukeskuste keldrikorrusele ära...